تاريخچه بازي ةاي تيم ملي فوتبال ايران و سوريه نشان ميدهد که اولين حريف تيم ملي فوتبال کشورمان هميشه تيمي سرسخت در انتخابيهاي جام جهاني بوده است.
به گزارش هفت چشمه به نقل از خبرگزاري تسنيم، مشهورترين لقب تيم ملي فوتبال ايران که در رسانههاي بينالمللي نيز با اين لقب معرفي ميشود، همان «تيم ملي» است. حتي رسانههاي بينالمللي به لاتين با لقب "Team Melli" تيم ملي فوتبال ايران را معرفي ميکنند اما چند سالي ميشود که پس از القاب مختلف که چندان پايدار نبوده، مليپوشان کشورمان با لقب "يوزهاي ايراني" شناخته ميشوند که حالا بايد به مصاف "عقابهاي قاسيون" يا همان تيم ملي سوريه بروند.
تاريخچه تقابلهاي ايران و سوريه و اولين رويارويي آنها به انتخابي جام جهاني 1974 آلمان غربي بازميگردد. تيم ملي فوتبال ايران با هدايت محمود بياتي در بازي رفت (18 ارديبهشت 52 - تهران) با نتيجه يک بر صفر پيروز شد و در ديدار برگشت (25 ارديبهشت 52 - تهران) تنها شکست تاريخ خود مقابل سوريه را مشابه نتيجه رفت متحمل شد. تيم ملي فوتبال ايران در آن دوره موفق نشد به جام جهاني برسد و چهار سال بعد يعني جام جهاني 1978 آرژانتين اولين صعود را تجربه کرد. جايي که بازهم دو ديدار با سوريه انجام داد که اين بار به دو پيروزي يک بر صفر خارج از خانه (8 بهمن 55 - دمشق) و 2 بر صفر خانگي (15 فروردين 56 - شيراز) دست يافت. سرمربي تيم ملي فوتبال ايران در اين دوره حشمت مهاجراني بود.
يوزهاي ايراني پس از چهار تقابل با عقابهاي قاسيون در دو انتخابي جام جهاني اولين تقابل خارج از اين رقابتها را (26 شهريور 59 - کويت) به سرمربيگري حسن حبيبي در جام ملتهاي 1980 انجام دادند که نتيجه آن ديدار تساوي بدون گل بود. پس از آن دو تيم در ديدارهاي انتخابي جام ملتهاي آسيا دو بار به مصاف هم رفتند که تيم ايران (18 مرداد 63 - اندونزي) با نتيجه 3 بر يک پيروز شد و در ديدار دوم (27 مرداد 63 - اندونزي) يک بر صفر به برتري دست يافت که محمود ياوري سرمربي تيم ملي در اين دو بازي بود. يک تقابل ديگر در انتخابي جام ملتهاي آسيا 1988 (8 خرداد 67 - نپال) انجام شد که پرويز دهداري سرمربي تيم ملي بود و اين بار ديدار دو تيم با ثبت تساوي يک - يک همراه بود تا دوباره ايران و سوريه در راه جام جهاني حريف هم شوند. در انتخابي جام جهاني 1994 آمريکا که علي پروين هدايت تيم ملي را به عهده داشت، ديدار رفت (6 تير 72 - تهران) با نتيجه يک - يک به پايان رسيد و در بازي برگشت (15 تير 72 - دمشق) نتيجه بازي رفت تکرار شد.
انگار در سرنوشت دو تيم نوشته شده باشند که هر بار در انتخابي جام جهانيها با هم تقابل کنند. چون بار ديگر در انتخابي جام جهاني 1998 فرانسه ايران و سوريه به مصاف هم رفتند که ديدار رفت (16 خرداد 76 - دمشق) يک بر صفر به سود ايران به پايان رسيد و ديدار برگشت (23 خرداد 76 - تهران) به تساوي 2 - 2 انجاميد. سرمربي تيم ملي ايران در اين رقابتها محمد مايليکهن بود و اين بار هم تيم ملي ايران موفق شد پس از عبور از استراليا در پليآف به جام جهاني برسد که البته در ديدار با استراليا والدير ويرا جانشين مايليکهن شده بود.
در قرن بيستم دو تيم ايران و سوريه 12 بار با هم مصاف دادند که حاصل آن 6 برد براي ايران، 5 تساوي و تنها يک پيروزي براي تيم سوريه بود تا مصافهاي دو تيم در قرن جديد آغاز شود. يوزهاي ايراني و عقابهاي قاسيون در انتخابي جام ملتهاي 2000 لبنان باز دو بار با يکديگر روبهرو شدند. در بازي رفت (14 فروردين 79 - حلب) تيم ملي فوتبال ايران با يک گل سوريها را از پيشرو برداشت، اما بازي دوم (23 فروردين 79) دو تيم به تساوي يک - يک رسيدند. در فاصلهاي کوتاه و کمتر از دو ماه، باز هم دو تيم در ديدارهاي قهرماني غرب آسيا دو بار (8 و 13 خرداد 79 - اردن) مقابل هم قرار گرفتند که هر دو بار ايران با نتيجه يک بر صفر به برتري رسيد. در هر چهار مسابقه هدايت تيم ايران را جلال طالبي به عهده داشت.
در مسابقات قهرماني غرب آسيا 2002 تيم ملي ايران در اولين دوره مربيگري برانکو ايوانکوويچ به سر ميبرد که دو تيم (16 شهريور 81 - دمشق) به تساوي 2 - 2 رسيدند و با توجه به لزوم تعيين برنده، تيم ايران در ضربات پنالتي موفق به شکست سوريه شد. در سال 2004 باز هم ايران و سوريه در مسابقات قهرماني غرب آسيا به مصاف هم رفتند که دو پيروزي پر گل براي ايران رقم خورد. ابتدا (اول تير 83 - تهران) پيروزي 7 بر يک و سپس (5 تير 83 - تهران) پيروزي 4 بر يک، که نتيجه بازي نخست سنگينترين شکست تاريخ سوريه مقابل ايران بوده است که در دومين دوره حضور برانکو ايوانکوويچ رقم خورد.
دو تيم در انتخابي جام ملتهاي 2007 نيز که هدايت تيم ملي در اختيار امير قلعهنويي بود دو بازي رفت و برگشت مقابل هم انجام دادند که بازي رفت (25 مرداد 85 - تهران) به تساوي يک - يک انجاميد و در بازي برگشت (15 شهريور 85 - دمشق) مليپوشان کشورمان با نتيجه 2 بر صفر به پيروزي رسيدند تا بعد از آن، بار ديگر سرنوشت، ايران و سوريه را در راه جام جهاني مقابل هم قرار دهد. اين بار نوبت به انتخابي جام جهاني 2010 رسيد که بازي رفت (17 بهمن 86 - تهران) با تساوي بدون گل به پايان رسيد که منصور ابراهيمزاده سرمربي موقت تيم ملي بود و ايران در بازي برگشت (25 خرداد 87 - دمشق) با هدايت علي دايي 2 بر صفر به پيروزي دست يافت؛ مشابه همين نتيجه نيز در همان سال (23 مرداد 87 - تهران) در بازيهاي قهرماني غرب آسيا رقم خورد که آخرين پيروزي ايران مقابل سوريه در يک بازي رسمي بود و علي دايي همچنان سرمربي تيم ملي بود.
براي رويارويي مجدد يوزهاي ايراني و عقابهاي قاسيون 8 سال انتظار لازم بود تا باز هم دو تيم در انتخابي جام جهاني 2018 به هم برسند. بازي نخست (25 آبان 95 - مالزي) با تساوي بدون گل خاتمه يافت و در بازي برگشت (14 شهريور 96 - تهران) که صعود ايران به جام جهاني قطعي شده بود، سوريها موفق شدند رکورد 9 بازي بدون گل خورده ايران را بشکنند و در نهايت بازي با تساوي 2 - 2 خاتمه يافت. سرمربي تيم ملي در اين مقطع کارلوس کيروش بود که موفق به شکست سوريه در زمان حضورش در ايران نشد.

سوريه در دو تقابل اخير خود مقابل ايران نيز حريف تدارکاتي مليپوشان کشورمان بوده است. تقابل نخست دو تيم (16 خرداد 98 - تهران) با پيروزي 5 بر صفر ايران به پايان رسيد که مارک ويلموتس سرمربي تيم ملي بود و در بازي دوم (10 فروردين 1400 - تهران) هم تيم ملي فوتبال کشورمان به پيروزي 3 بر صفر دست يافت که دراگان اسکوچيچ، سرمربي فعلي تيم ملي هدايت ايران را به عهده داشته است.
حالا يوزهاي ايراني و عقابهاي قاسيون پس از 28 تقابل که 16 پيروزي سهم ايران بوده، 11 تساوي به ثبت رسيده و تنها يک پيروزي براي تيم سوريه حاصل شده است، بار ديگر در انتخابي جام جهاني به مصاف هم ميروند تا شانس خود را براي حضور در جام جهاني 2022 قطر افزايش دهند. ديداري که از ساعت 20:30 پنجشنبه، 11 شهريور 1400 در ورزشگاه آزادي برگزار خواهد شد و بايد ديد اين بار چه نتيجهاي رقم ميخورد.
تاريخچه بازيهاي دو تيم نشان ميدهد سوريهايها در انتخابي جام جهاني بلند پرواز هستند. چرا که از 28 تقابل دو تيم، 12 تقابل در انتخابي جامهاي جهاني 1974 آلمان غربي، 1978 آرژانتين، 1994 آمريکا، 1998 فرانسه، 2010 آفريقاي جنوبي و 2018 روسيه بوده که حاصل آن 5 پيروزي براي ايران، 6 تساوي و يک پيروزي براي تيم سوريه بوده است. آماري که نشان ميدهد سوريهايها در اين مسير سخت شکست ميخورند و ميتوانند براي تيم ايران دردسرساز شوند.
انتهاي پيام/